Begović posetila inovacioni centar „Fajzera” u Njujorku

08/02/2024

Photo: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Republike Srbije, sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović na čelu, posetila je danas inovacioni centar kompanije „Fajzer” u Njujorku, gde se sastala sa timom za odnose sa državnim organima ove kompanije.

Begović je objasnila da im je tom prilikom predstavljen naš projekat BIO4 kampusa, ali i mogućnosti za dalju saradnju, u smislu otvaranja centra za istraživanje i razvoj inovativnih lekova u Srbiji u okviru ovog kampusa.

Prema njenim rečima, sa predstavnicima „Fajzera” razmatrane su i mogućnosti veće proizvodnje na industrijskoj skali inovativnih lekova.

Kompanija „Fajzer” je trenutno najveća kompanija na svetu što se tiče proizvodnje inovativnih vakcina, predočila je ministarka i podsetila na to da smo potpisali Memorandum o razumevanju sa ovom kompanijom i definisali buduću saradnju sa BIO4 kampusom.

Ovo je bila sjajna prilika da razmenimo ideje i predstavimo široj stručnoj javnosti u „Fajzeru” šta Srbija planira u budućnosti i da im pokažemo da i te kako imamo šta da pružimo u oblastima biotehnologije, inovacija i tehnološkog razvoja, zaključila je Begović.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije „Fajzer”, koji je potpisan 26. septembra 2023. godine, predstavlja potvrdu partnerstva koje će se dalje razvijati u okviru BIO4 kampusa na razvoju biomedicine i biotehnologije u Srbiji.

„Fajzer” je jedna od vodećih biofarmaceutskih kompanija u svetu, koja otkriva, razvija i snabdeva tržište sa više od 170 različitih lekova i vakcina, koji poboljšavaju kvalitet života ljudi širom sveta.