BIO4 kampus predstavljen prestižnom Univerzitetu Kolumbija

08/02/2024

Photo: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović sastala se, zajedno sa delegacijom Republike Srbije koja boravi u radnoj poseti SAD, sa predstavnicima Univerziteta Kolumbija grada Njujorka, kojima je tom prilikom predstavila projekat BIO4 kampusa.

Begović se ujedno upoznala i sa radom tog univerziteta, koji je među najprestižnijim univerzitetima u SAD, a samim tim i jedan od najboljih na globalnom nivou.

Ministarka je navela da u okviru njega postoje četiri kampusa, ali i nekoliko stotina istraživačkih centara i instituta, među kojima se ističe njihov centar za medicinu, odnosno biomedicinu.

Sam podatak da imaju budžet za istraživanja od preko milijardu dolara na godišnjem nivou govori o tome o kakvom je naučnom sistemu reč. Ovaj univerzitet ima zaista najbolju edukaciju na svetu, a s druge strane je izuzetno jak centar za istraživanje, rekla je ona.

Prema njenoj oceni, povezivanje sa ovakvim edukativno-istraživačkim centrom dalo bi šansu za ostvarivanje naučne saradnje, ali i transfera tehnologije.

Ovaj kampus je tokom prethodnih godina intenzivno radio na tome da društvo ima direktnu korist ne samo u edukaciji, nego i u tehnološkom transferu i razvoju inovacija. Više od četiri stotine izuma na godišnjem nivou i nekoliko desetina startapova se osniva iz ovakvog ekosistema, objasnila je Begović.

Ministarka je napomenula da je cilj boravka delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama da promovišu Srbiju i pokažu šta to ona može i šta pruža svetu, a i kakva saradnja sa njom može da se uspostavi, dodavši da je naša delegacija imala veoma dobre razgovore, tokom kojih je predstavila ideju BIO4 kampusa.

Saslušali smo kakva su iskustva na Univerzitetu Kolumbija, s obzirom na to da oni dižu jedan po jedan kampus, a oni su vredni i po nekoliko milijardi dolara, rekla je Begović.

Ministarka je dodala da je još jedan od ciljeva ove posete da se ideja BIO4 kampusa unapredi u sferi transfera tehnologije i u sferi saradnje između akademije i industrije.

Na Univerzitetu Kolumbija je izuzetno snažna nauka, koja se na efikasan način pretvara u konkretne proizvode i usluge. Dogovorili smo se o tome da treba da uspostavimo bližu vezu sa našim univerzitetima, ali i sa njihovim startapovima, koji možda mogu da nađu svoje mesto za dalji razvoj u Srbiji, zaključila je Begović.