BIO4 kampus prezentovan predstavnicima Instituta u Vuhanu

08/04/2024

Photo: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović razgovarala je danas sa predstavnicima Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan o novim poljima saradnje, naročito u okviru BIO4 kampusa.

Begović je tom prilikom istakla da postoje različiti aspekti na kojima je saradnja moguća, uključujući veštačku inteligenciju, biotehnologiju, ali i autonomna vozila, što je, takođe, izuzetno bitno za budući razvoj Srbije.

Ministarka je navela da je potencijal za saradnju u svim ovim oblastima ogroman, dodavši da već postoji odlična saradnja sa NR Kinom u oblasti nauke, za koju su naši naučnici izuzetno zainteresovani, pri čemu se grade jake veze sa različitim institutima širom NR Kine.

Radujemo se i tome što će NR Kina biti deo Sajma nauke i tehnoloških dostignuća u maju u Beogradu, kako bi predstavnici našeg privatnog sektora mogli da vide fantastične inovacije koje dolaze iz Kine i da se upoznaju sa svim što radite u vašoj zemlji, rekla je ministarka.

Begović je ukazala na to da će BIO4 kampus biti najveća pojedinačna investicija Srbije u nauku, kao i najveća u regionu, tako da vidimo ovaj projekat kao prednost ne samo za našu državu, već i za region, ali i svet, jer će biti izuzetno mesto za zajedničku saradnju.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog izgradnje Panda centra u okviru BIO4 kampusa, u kojem će na zajedničkim istraživanjima raditi srpski i kineski stručnjaci.

Direktor Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije Nenad Paunović prezentovao je prisutnima projekat BIO4 kampusa.

Paunović je ukazao na to da će BIO4 kampus biti mesto gde će akademska i naučnoistraživačka zajednica raditi blisko sa privatnim kompanijama i startapima.

Li Hiling je ispred Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan izjavila da se raduje saradnji i da se nada projektima u kojima ona može da se ostvari.

Naša dosadašnja saradnja je izuzetno dobra i želimo dodatno da je učvrstimo u novim zajedničkim poduhvatima, kako bismo dodatno ojačali prijateljstvo i saradnju između naša dva naroda, rekla je Li Hiling.

Obe strane su izrazile želju da zajedno rade na BIO4 kampusu u svim poljima u kojima je saradnja moguća, pa će Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Institut za industrijske inovacije i razvoj Vuhan nastaviti sa daljim razmatranjem mogućnosti saradnje u ovim okvirima.