Dr Begović govorila na prvom panelu ovogodišnjeg foruma “Budućnost biotehnologije”

15/06/2024

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Na ovogodišnjem drugom Forumu "Budućnost biotehnologije," dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije, istakla je ključnu ulogu države u biotehnološkim inovacijama

Panel na kojem je učestvovala pod nazivom "Ključna uloga države u biotehnološkim inovacijama" privukao je pažnju brojnih učesnika i eksperata iz oblasti biotehnologije i inovacija.

"Biotehnologija mora da ponudi odgovore", istakla je ministarka Begović, ukazujući na značajno širenje biotehnologije i njen uticaj na različite sfere našeg života. Posebno se osvrnula na zaštitu životne sredine i održive ciljeve kao oblasti koje zahtevaju posebnu pažnju. "Biotehnologija je oblast sa hiljadugodišnjom istorijom, ali se danas razvija neverovatnom brzinom i nastaviće da poboljšava naše živote u budućnosti," dodala je ministarka Begović.

Tokom panela, ministarka Begović naglasila je da biotehnologija trenutno ostvaruje revoluciju u oblastima biomedicine i poljoprivrede. "Biotehnologija je ključna u razvoju medicine, posebno personalizovane medicine. Tokom pandemije, videli smo brze i efikasne odgovore biotehnologije na izazove. Mi, kao društvo, sada razumemo da se možemo pripremiti uz pomoć biotehnologije. Razvoj ovih oblasti doveo je do novog pristupa personalizovanoj medicini," istakla je ministarka.

Jedna od značajnih tačaka o kojima se diskutovalo bila je i biobezbednost. "Podaci su postali novo zlato, a podaci prikupljeni u biotehnologiji značajno unapređuju zdravstveni sistem. Biotehnologija može odgovoriti na rastući problem rezistencije na antibiotike kroz personalizovani pristup lečenju. Takođe, predstoji nam veliki korak u korišćenju veštačke inteligencije za predviđanje budućih događaja u prirodi i društvu," zaključila je ministarka Begović.

Na ovom panelu pored ministarke govorioje i Nj.E. Mohamed bin Taliah, direktor javne službe Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je govorio o inovacijama u svojoj zemlji. On je naglasio značaj stvaranja okruženja u kojem će preduzetništvo i inovacije cvetati, te privlačenja talentovanih pojedinaca. "Sada svi shvatamo da je veštačka inteligencija postala predmet globalnog interesovanja," rekao je bin Taliah. "U Ujedinjenim Arapskim Emiratima preduzeli smo korake ka razvoju veštačke inteligencije, uključujući i imenovanje ministra za veštačku inteligenciju još 2017. godine."

Forum "Budućnost biotehnologije" okupio je više od 600 učesnika iz 30 zemalja i predstavlja priliku za razmenu ideja i razgovor o budućim inovacijama u oblasti biotehnologije. Predsednica Vlade Ana Brnabić na otvaranju je poručila da je Država Srbija podrškom BIO4 Kampusu pokazala da je usmerena ka stvaranju snažnog ekosistema za biotehnološke inovacije i da teži da postane lider u ovoj oblasti. Ona je istakla da će Srbija kroz BIO4 Kampus omogućiti transfer tehnologije iz nauke u industriju. Premijerka Brnabić najavila je i da će tokom foruma biti potpisan memorandum o razumevanju sa kompanijom Ginkgo Bioworks, čime će se dodatno unaprediti saradnja između javnog i privatnog sektora.

"Srbija će uskoro postati dom Bio4 kampusa, novog bioevropskog centra koji će omogućiti globalni napredak sa višedisciplinarnim ciljevima. Očekujemo da će okupiti više od 1.000 doktoranada," zaključila je premijerka Brnabić.

Ovaj panel i Forum "Budućnost biotehnologije" predstavljaju važan korak u ostvarivanju cilja da Srbija postane lider u oblasti biotehnologije i da se unapredi saradnja između različitih sektora kako bi se stvorio povoljan ekosistem za inovacije.