Dr Begović sa novim ambasadorom Velike Britanije o jačanju saradnje u oblasti nauke

16/07/2024

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se danas sa novim britanskim ambasadorom u Srbiji Nj.E. Edvardom Fergusonom, sa kojim je razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje u oblasti nauke

Ministarka je na sastanku, održanom u Vladi Srbije, poželela dobrodošlicu britanskom ambasadoru, i poželela mu uspešan mandat i prijatan boravak u Srbiji. Ministarka je ambasadoru predočila dosadašnje oblike saradnje sa britanskim naučnim institucijama i bliže ga upoznala sa projektom izgradnje BIO4 Kampusa. “Naša dosadašnja saradnja sa Kembridžom i Imperijal koledžom je zapravo postavljanje temelja za buduće saradnje u okviru BIO4 Kampusa”, objasnila je ovom prilikom dr Begović.

Takođe, ministarka je podsetila da će naučno-tehnološki park u okviru BIO4 Kampusa biti podržavajuće okruženje za startap kompanije koje će raditi u njemu. “Na jednom mestu okupićemo kako manje kompanije, tako i velike, međunarodne kompanije u oblasti biotehnologije i biomedicine. Gradimo ekosistem za Srbiju, ali i za ceo region”, istakla je dr Begović.

Ambasador Ferguson je istakao da je bez nauke i tehnologije nemoguće bilo šta učiniti za jednu naciju po pitanju rešenja kompleksnih problema. “Vidimo potencijal za proširenje saradnje i sa zadovoljstvom ćemo vam izaći u susret ukoliko osmislite u kom aspektu bi ta saradnja mogla da bude ostvarena”, naveo je g. Ferguson.

Ambasador je ministarki čestitao na tome što je Republika Srbija dobila status potencijalnog člana Evropske laboratorije za molekularnu genetiku (EMBL), i istakao da je primetio da je čitava Vlada Republike Srbije posvećena tehnološkom napretku i jačanju nauke i inovacionog ekosistema.

“Srbija ima mnoštvo zaista sjajnih instituta koji su posvećeni i promociji nauke, a imamo i Centar za promociju nauke”, rekla je dr Begović.

Ambasador je ministarki poželeo sreću u nastavku rada. “Radujem se da vidim BIO4 Kampus kako raste”, rekao je g. Ferguson.