Ministarka dr Jelena Begović održala sastanak sa predstavnicima Svetske banke u Vašingtonu

24/05/2024

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, nastavila je posetu SAD sastancima u Vašingtonu. Razgovarala je sa Dominikom Favrom, izvršnim direktorom i predstavnikom Srbije u Svetskoj banci i Karolinom Sančez, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju

„Pričali smo o potencijalnim daljim ulaganjima Svetske banke vezano za nauku, inovacije i startap eko sistem. Predstavili smo projekat Bio4 Kampusa i razgovarali smo o Projektu akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva, koji se već implementira u Srbiji i koji ima za cilj da kroz transformaciju naučnih instituta jednostavno dođemo do promene u samom naučnom ekosistemu i da pojačamo inovacionu delatnost naučnih instituta, kao i da se poveća broj startap kompanija”, rekla je dr Begović.

Dodaje da je bilo reči i o daljim ulaganjima i planovima pre svega za Bio4 kampus.

„Dogovorili smo se da počnemo razgovore o daljoj podršci kroz prisustvo različitih eksperata u Srbiji, koji će nam pomoći da razvijemo dalje Bio4 Kampus i da povećamo broj startap-a koji se formiraju iz institua i pomenuli smo da bi bilo dobro pošto postoji interesovanje nekih fakulteta da se uključe u taj projekat i da proširimo taj projekat na fakultete. Tako bismo zahvatili celu naučnu zajednicu polako zajedno menjali i usklađivali se sa savremenim događajima”, kaže dr Begović.

„Impresioniran sam ambicijom povodom inovacija koju Srbija pokazuje i bilo je ekstremno značajno videti kako Svetska banka reaguje na predloge koje je iznela ministarka Begović, na primer, kada je u pitanju veštačka inteligencija, biotehnologija. Nema mnogo zemalja koje dođu u Svetsku banku sa željom da razmene takva iskustva, a u slučaju Srbije je to prošlo ekstremno dobro i obećavajuće, radujem se da vidim konkretnu kolaboraciju i partnerstvo između Srbije i Svetske banke“, rekao je gospodin Favro, koji je jedan od 25 izvršnih direktora odbora Svetske banke i predstavlja 9 zemalja, među kojima i Srbiju na šta je, kako ističe, veoma ponosan, naročito nakon održanog sastanka sa Svetskom bankom.