Održan bilateralni sastanak ministarke dr Jelene Begović i NJ.E. Mohameda bin Taliaha, direktora za javne usluge Vlade UAE

15/06/2024

Foto: Nikola Mladenović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se u zgradi Vlade Republike Srbije sa delegacijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata predvođenom direktorom za javne usluge Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Taliahom

Sagovornici su razmenili utiske sa drugog po redu foruma “Budućnost biotehnologije”, na kojem su oboje govorili u oviru panel diskusije pod nazivom “Ključne uloge države u biotehnološkim inovacijama”.

“Razgovarali smo o utiscima drugog Biotech Future Foruma i jako mi je drago da je g. Taliah izrazio prijatno iznenađenje i zadovoljstvo kako Srbija napreduje u izgrađivanju ekosistema vezanog za biotehnologiju i kako napreduju pripreme za izgradnju BIO4 Kampusa”, kazala je dr Begović nakon sastanka.

“Otvorili smo mogućnost za saradnju i eventualno prisustvo nekog univerziteta UAE u okviru BIO4 kampusa, kako bismo u startu povećali tu internacionalnu komponentu ovog kampusa”, rekla je ministarka.

“Radimo na više nivoa kako bismo stvorili ekosistem u kojem kampus kakav će biti BIO4 može da doprinese u svom maksimalnom kapacitetu. To će uključivati institute, fakultete, privatni i javni sektor, startape i velike kompanije”, objasnila je prilikom sastanka dr Begović.

NJ.E. Mohamed bin Taliah pozdravio je napore Vlade Republike Srbije. “Odlično je to što ćete u okviru BIO4 spojiti sve ove učesnike na jednom mestu i što radite na pravnom okviru koji će omogućiti postojanje ovakvog kampusa”, rekao je NJ.E. Mohamed bin Taliah.

“Hvala Vam na pozivu na Forum “Budućnost bioekonomije”, zaista sam uživao u tome što sam bio njegov deo. Takođe bih želeo da Vas pozovem da sa Vašom delegaciom posetite UAE kako biste iz prve ruke iskusili šta mi radimo u oblasti biotehnologije, a radimo mnogo toga. Imamo istraživačke centre, slobodne zone, Naučni park Dubai”, rekao je on. “Verujemo da možemo pomoći i nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo, a mi smo vam na raspolaganju ako ikako možemo da vam pomognemo”, kazao je Bin Taliah.

Sagovornici su razmenili iskustva, a ministarka je istakla da je inovacioni ekosistem UAE poslužio kao jedan od inspirativnih modela prilikom planiranja projekta BIO4 Kampusa. “Divimo se efikasnosti vaše Vlade u implementiranju takvog sistema i nama bi bilo jako korisno da vidimo kako izgleda taj pravni okvir”, rekla je dr Begović, a NJ.E. Mohamed bin Taliah rekao je da će se u narednom periodu raditi na tome da se i ovaj vid saradnje ostvari.