Šangajski univerzitet medicine i zdravstvenih nauka zainteresovan da u okviru BIO4 Kampusa otvori novi naučno-istraživački institut

16/07/2024

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se u pratnji delegacije ministarstva u Vladi Republike Srbije sa delegacijom Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka

Dr Begović i predstavnici Šangajskog univerziteta razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i ciljevima Vlade Republike Srbije u ovim oblastima, pri čemu je ministarka prisutne uputila u ciljeve i ideje projekta izgradnje BIO4 Kampusa. Dr Begović objasnila je da je BIO4 Kampus najveća investicija u nauku u regionu u ovom trenutku. „Vrednost ovog projekta trenutno se procenjuje na više od četiri stotine miliona evra. BIO4 Kampus zamišljen je kao grad za naučnike, koji će uključivati različite učesnike: fakultete, istraživačke instituta, ogranak naučno-tehnološkog parka Beograd koji će dalje doprineti razvoju startap ekosistema, kao i predstavnike privatnog sektora“, navela je dr Begović.

Ona je rekla da je do sada potpisan veći broj značajnih uvovora i memoranduma o saradnji, a da su i velike, uticajne kopmanije, poput Pfizer-a, Astra Zeneca i BGI Genomics iz Kine već deo ovog pojekta. „BIO4 Kampus biće platforma za saradnju između svih ovih strana. Vidimo Srbiju kao centar za razvoj inovacija i razvoj bio nauka, i to ne samo za Jugoistočnu Evropu“, naglasila je ona, dodavši da se ovi napori ulažu u cilju da Srbija zaista postane relevantan i značajan faktor u ovim oblastima i na globalnom nivou.

Predstavnici Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka istakli su da Beograd vide kao ,,centar ovog dela sveta, iz mnogo razloga, ne samo geografskih i istorijskih“. Tao Vu, predvodnik delegacije i predsednik Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka naveo je da ceni izuzetno dobre odnose Republike Srbije i Narodne Republike Kine, a u prilog tome govori i aktivno učešće Srbije u projektu „One belt, one road“.

Ninoslav Marina, rektor emeritus sa Univerziteta informacionih nauka i tehnologija ,,Sveti Apostol Pavle“ u Ohridu i gostujući profesor Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka naglasio je da bi delegacija ovog univerziteta iz Šangaja bila zainteresovana da otpočne rad na otvaranju novog naučnog instituta u saradnji sa nekom institucijom Republike Srbije.

,,Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je uvek zainteresovano za saradnju“, navela je dr Begović, pozvavši ovu delegaciju da konkretizuju svoje ideje i predlože ih, istakavši da u okviru BIO4 Kampusa ima prostora za otvaranje novih instituta. „Imamo razvijenu saradnju sa različitim institutima i univerzitetima iz Narodne Republike Kine i sa ponosom možemo istaći da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou“, naglasila je ministarka dr Jelena Begović.

Ministarka dr Jelena Begović navela da se raduje budućoj saradnji i pozvala delegaciju ovog instituta da se pridruži srpsko-kineskom forumu koji će biti organizovan u Beogradu.