Srbija atraktivno mesto za investicije u oblasti biotehnologije

01/04/2024

Photo: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović sastala se danas sa 30 studenata prve i druge godine biznis i menadžment programa Univerziteta Stenford, koji, u okviru studentskog putovanja, borave u našoj zemlji.

Studenti su prilikom posete Vladi Srbije imali priliku da čuju detaljne informacije o BIO4 kampusu, koje im je prezentovao direktor Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednika Vlade Nenad Paunović, ali i o tokovima razvoja veštačke inteligencije u našoj zemlji, koje im je približio savetnik u Vladi Stefan Badža.

Begović je sa studentima razgovarala o ambicijama Srbije da nauku iskoristi za razvoj ekonomije, ali i o svemu onome što naša zemlja pruža i zbog čega je atraktivno mesto za investicije u oblasti biotehnologije i veštačke inteligencije.

Bitno je povezati se sa jakim ekosistemima koji prepoznaju nauku i znanje kao osnovu razvoja. Imamo mnogo toga da naučimo, ali i da kao manja zemlja pružimo drugim naučnim zajednicama, rekla je ministarka.

Prema njenoj oceni, povezivanje je neophodno ako želimo kompanije koje napreduju, uče i donose ekonomsku korist našoj zemlji.

Nensi Lijao, studentkinja Univerziteta Stenford iz Kalifornije, rekla je da je prijatno iznenađena Srbijom, njenim građanima i predstavnicima, zbog čega, kako je naglasila, želi da ponovo dođe u našu zemlju.

Razgovarali smo sa predstavnicima Vlade Srbije i različitih kompanija o tome kako se snovi o uspehu mogu ostvariti, kako bi i vaša zemlja mogla da postane lider na globalnoj tehnološkoj mapi. Razgovarali smo i sa ljudima iz različitih zemalja koji hoće da se vrate u Srbiju i daju doprinos njenom razvoju, rekla je Lijao.

Student Mile Pajović naglasio je da mu je cilj da doprinese Srbiji i da jednog dana sarađuje sa njenim obrazovnim institucijama.

Nadam se da je ova poseta prvi korak i da nas u budućnosti čeka saradnja, rekao je on i napomenuo da studenti nisu mnogo znali o Srbiji, ali da su sada oduševljeni našom zemljom.