Srbija kroz BIO4 kampus prepoznata na globalnoj mapi razvoja

10/02/2024

Photo: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović učestvovala je na panelu „Kakva je budućnost nauke i inovacija u Evropi“, koji je deo 10. konferencije o Evropi na Univerzitetu Harvard.

Begović je prenela da je tom prilikom bilo reči o poziciji Evrope kao kontinenta na globalnoj mapi inovacija, startap ekosistema, nauke i tehnološkog razvoja, kako se Evropa pozicionira na globalnoj mapi i u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Iskoristili smo priliku da pokažemo da je Srbija prepoznala biotehnologiju i spoj biotehnologije i informacionih tehnologija kao jedan od vidova budućeg razvoja naše ekonomije, nauke i inovacionog ekosistema, objasnila je ona.

Ministarka je navela da je projekat BIO4 kampusa predstavljen prisutnima, koji su imali veoma pozitivne reakcije.

Prema njenim rečima, učesnici panela iz Francuske i Velike Britanije su na neki način iznenađeni onim što čini Srbija i prepoznali su ovu našu inicijativu kao jako dobar model uključivanja u globalne tokove i globalnu trku tehnološkog razvoja.

Begović je izrazila uverenje da ćemo kroz BIO4 kampus i kroz sve promene i transformaciju našeg naučnog i obrazovnog sistema postaviti trendove za region, a verovatno i za širu globalnu zajednicu.

Sagovornici ministarke na panelu bili su bivši državni ministar za univerzitete, nauku, istraživanje i inovacije Ujedinjenog Kraljevstva Džo Džonson i rukovodilac Sektora za opštu medicinu kompanije „Sanofi“ Olivije Božilo.

Panel se realizovao u prostorijama Foruma Džona Kenedija, koji je poznat po priređivanju dijaloga o politici, javnoj službi i relevantnim poslovima.